Het is erg onrustig in de wereld. We zijn nog maar net verlost uit de Corona-greep en de volgende crisis dient zich aan: het conflict in Oekraïne. Ik zie veel kinderen in mijn praktijk die last hebben van de onrust. Vorige week was een zware week en veel kinderen uitten hun zorgen aan mij over de oorlog en hun gevoelens van onmacht en angst. Vaak niet aan het begin van de sessie maar gaandeweg de behandeling op tafel.

Angst heeft veel gezichten
Angst hoort bij het ontwikkelingsproces van kinderen. Maar op dit moment, zeker ook na deze twee lange jaren waar we ook veel te maken hebben gehad met angst, hebben veel mensen en kinderen last van extra angsten. Die zorgt ervoor dat kinderen zich terug trekken, moeilijk kunnen slapen of veel piekeren. En soms uit het zich in lichamelijke klachten, zoals buikpijn of andere klachten. Het lichaam geeft dus op zo’n moment aan dat we er wat mee mogen doen en dat ze ermee rond lopen. Wat ik super knap vind is dat kinderen zelf hun angst kunnen beschrijven en kunnen laten zien aan mij.

Zo was er bijvoorbeeld een jongen die vroeg: “Waar moeten wij heen vluchten, als dat zou moeten?”. En een jongen van acht zei me: “Roos, dit is zoooo dichtbij” – en hij wees met zijn vingers een centimeter of drie van elkaar af… ‘Ja het is heel dichtbij’, was het enige wat ik kon bedenken. Het zijn situaties waar wij als volwassen eigenlijk geen goed antwoord op hebben en ook onmacht en angst voelen. De vraag is dan: hoe kom je ervan af en hoe gaan we het best om met de huidige situatie? 

Ik krijg echt allerlei versies van angst op mijn tafel en het mooie is dat we met kinesiologie stress en angst uit het lijf kunnen halen en we nieuwe overtuigingen in het lichaam kunnen zetten. Je kunt als ouder zelf wat doen om je kind te ondersteunen als het last heeft van angsten, door bijvoorbeeld mooie affirmaties in het hoofd te kloppen. Positieve zinnen als ‘Ik ben veilig’, ‘Ik slaap met een rustig hoofd in’ of iets dergelijks. Je kunt samen met je client zinnen maken, ze zijn zo creatief!

 

Kleine potjes hebben grote oren…
En vergeet niet: gevoelige kinderen (lees hier dus: alle kinderen) vangen angstsignalen heel snel op bij ouders of andere mensen uit hun omgeving. Ik denk dat we onze kinderen in deze situatie dus ook misschien wat extra mogen beschermen, door op te letten waar wij over praten of wat ze zien. Zeker in onze praktijken kunnen we daar een bijdrage aanleveren.

Zou jouw client net even wat meer hulp kunnen gebruiken van jou? Ik organiseer binnenkort weer een cursus Kracht van het Spiertesten waarin je tools krijgt om beter om te gaan met angst. Ben jij erbij? Je vindt meer informatie via deze link.

Ik wens je een zonnige dag.

Liefs, Roos