Dé hbo-opleiding Kinesiologie

Wil jij?

 • Het échte probleem achter een hulpvraag ontdekken
 • De beste resultaten voor jouw cliënten behalen
 • Vol energie en vertrouwen met jouw cliënten werken
 • Blije cliënten!

Dan is de Academie voor Kinesiologie wat voor jou! Tijdens de 4-jarige SNRO geaccrediteerde hbo-opleiding leer je de juiste vragen te stellen. Daarbij leer je om te testen zodat je gericht en snel naar de kern van een klacht komt. Bij de Academie voor Kinesiologie leer je om dit vol energie en plezier te doen voor zoveel mogelijk positieve impact. Zo haal je de beste resultaten met en voor jouw cliënten waardoor jouw praktijk groeit.

Bij de Academie voor Kinesiologie haal je zowel een MBK als een PSBK erkend diploma. Beide diploma’s zijn inbegrepen in de prijs. Mocht je al in het bezit zijn van een erkend MBK en/ of PSBK diploma dan kun je hiervoor vrijstelling en financiële compensatie aanvragen.

Groei
Inhoud
Investeer

Jouw groei

 • Professionele en persoonlijke ontwikkeling
 • Je eigen kinesiologie-praktijk
 • Aansluiting bij alle beroepsverenigingen
 • Behandelingen worden vergoed door (de meeste) zorgverzekeringen
 • Je zorgt vol zelfvertrouwen en energie voor je cliënten en jezelf
 • Je vervult het allermooiste vak ter wereld – kinesioloog zijn!?

In 4 jaar ontwikkel jij jezelf tot zelfstandig Kinesioloog. Naast theorie krijg je ook heel veel praktijk oefeningen om daadwerkelijk te ervaren en te voelen wat Kinesiologie doet. Niet alleen weten maar ook echt kunnen toepassen.

Tijdens de opleiding word je op alle vlakken persoonlijk begeleid in jouw groei tot Kinesioloog. Het unieke aan deze opleiding is dat je ook leert om je praktijk op te zetten; je leert te ondernemen en leert hoe jij marketing inzet voor jouw bedrijf. Ook therapeuten die Kinesiologie willen leren ter ondersteuning van hun huidige praktijk leren hoe zij hun praktijk kunnen laten groeien.

In deze studiegids vind je alle relevante informatie.

Inhoud van de opleiding

Kinesioloog worden aan de hand van de Kinesiologie boom. We beginnen bij de wortels van de boom, gaan voelend door naar de stam. Steeds meer en meer takken (technieken en systemen) gaan we leren. Dit passen we gelijk toe in de praktijk, waarbij we in het tweede jaar een eigen oefenpraktijk starten.

De lijntjes naar studenten, docenten, supervisor en mentor-Kinesioloog zijn klein. Je kunt ook altijd nog terecht bij de opleidingscoördinator met je vragen. Alle blokkades en stress die je tegen komt gaan we natuurlijk gelijk te lijf met Kinesiologie. We hebben intervisie, supervisie, oefenavonden en een online leeromgeving.

Hieronder lees je een korte samenvatting. Voor meer informatie, klik hier.

Jaar 1

Ik als Kinesioloog

Dit jaar staat in het teken van persoonlijke ontwikkeling en je helemaal onderdompelen in het leuke vak Kinesiologie.

Jaar 2

Ik en de Ander

We starten hier met een officiële oefenpraktijk. Je leert nog meer nieuwe kinesiologie technieken en we zetten een solide marketing op “Je praktijk in bloei”.

Jaar 3

Ik als Therapeut en mijn Praktijk

In dit jaar maken we een professionaliseringsslag zowel als therapeut en Kinesioloog.

Jaar 4

Ik start als bekwame Kinesioloog, Therapeut en Ondernemer

Dit jaar wordt er stage gelopen en volgt er een afstudeerproces zodat je na het behalen van je diploma een solide basis voor je eigen praktijk hebt.

Maak kennis met Roos

Dit vonden studenten van de training

“Wat een superfijne toepasbare opleiding! Ik heb al een aantal jaar mijn eigen bedrijf als kinder paardencoach, maar dit is een hele mooie aanvulling welke ik na bijna elke module meteen kon toepassen. Niet alleen thuis op de behandeltafel, maar ook heb ik verschillende handvatten gekregen die ik bij mijn paard kan toepassen om de kinderen een extra handje te kunnen helpen.

Ik was op zoek naar uitbreiding voor mijn bedrijf zonder mijn paard daarbij meer te gaan belasten. Naar aanleiding van het boekje “je kind weer lekker in zijn vel” kwam ik bij Roos uit en na de Workshop Spiertesten wist ik dat ik hier meer van wilde weten! Het is een aanrader voor iedereen die andere meer wil helpen, zowel voor kinderen als volwassenen. Als uitbreiding voor je praktijk of als je niet precies weet wat je wilt zou ik zeker aanraden om de Workshop Spiertesten eens te gaan volgen. Wie weet ben je net zo enthousiast als mij en is die precies wat je zoekt!”

-Carolien Vlasblom – Groot
Kindercoach met behulp van paarden
Kinesioloog

Carolien Vlasblom – Groot, Sterk met Carolien

Jouw investering

Natuurlijk wil je graag weten wat jouw investering voor deze prachtige SNRO geaccrediteerde opleiding is.

Dit is € 4.997,- per jaar exclusief boeken.

Wat krijg je voor deze investering:

 • 28 – 30 lesdagen (klik hier voor de data)
 • Persoonlijke begeleiding van een Kinesioloog en supervisor.
 • Lunch, koffie, thee met lekkers tijdens de lesdagen
 • Gebruik van oefenruimte en praktijkruimte
 • Toegang tot de zeer uitgebreide online leeromgeving
 • Begeleide oefenavonden
 • Toegang tot de besloten Facebookgroep
 • Therapeutische Vorming over 4 jaar verspreid zodat jij na vier jaar een gediplomeerd therapeut bent.
 • Een uitgebreide marketing module over 3 jaar verspreid. De kennis en kunde die je hier leert, zorgen ervoor dat jij alle handvatten hebt om een bloeiende praktijk op te zetten waarmee je vanaf het tweede jaar van de opleiding jouw investering al kunt gaan terug verdienen.
 • Inclusief MBK en PSBK

Hier vind je meer informatie over eventuele vrijstellingen en belastingteruggave. 

Lees je dit en ben je enthousiast? Voel je dat dit is wat jij wilt? Dan nodig ik je van harte uit voor een vrijblijvend en oriënterend gesprek zodat jij al jouw vragen kunt stellen en wij samen kunnen overleggen wat de (eventuele) vervolgstappen zijn. Vul het intakeformulier in, dan neem ik je zo snel mogelijk contact met je op.

Ja Roos, laten wij samen kennismaken!

Wie ben ik

Mijn naam is Roos.

Met mijn jarenlange ervaring ben ik een expert op het gebied van Kinesiologie. Met hart slaat Kinesiologie. Mijn handen beoefenen Kinesiologie en mijn hoofd is vol Kinesiologie.

Met mijn praktijk in de Roos heb ik al vele duizenden kinderen en volwassen geholpen om lekkerder in hun vel te zitten.

Ik stond aan de basis van Kinesiologie in Nederland. Ik zie in mijn praktijk wat de resultaten zijn van werken met Kinesiologie. De nut en noodzaak van Kinesiologie is de laatste jaren enorm gestegen.

Daarom is het mijn diepste wens om zoveel mogelijk mensen Kinesiologie te leren.

Ik heb om mij heen een team verzameld van enthousiaste, professionele mensen  met wie samen dit avontuur ben aangegaan.

Samen hopen wij jou verder te helpen als mens, therapeut en kinesioloog.

Maak kennis met Roos

Veel gestelde vragen

Wat is het voordeel van de SNRO geaccrediteerde HBO opleiding versus losse trainingen en cursussen ?
Alleen als je de vierjarige SNRO geaccrediteerde HBO opleiding Kinesiologie hebt voltooid, voldoe je aan alle competenties voor Kinesiologen op HBO niveau.

Doordat wij geaccrediteerd zijn door de SNRO kun je je aanmelden bij een beroepsvereniging als student-lid. Na het behalen van je diploma vergoeden de zorgverzekeraars je consulten (gedeeltelijk).

Met een Academie voor Kinesiologie diploma beschik je naast de Kinesiologische technieken en vaardigheden uit de losse trainingen en cursussen ook over een erkend MKB en PSBK diploma en heb je onder supervisie in je eigen praktijk cliënten kunnen behandelen.

Daarnaast leer je alle skills die je als ondernemer nodig hebt en heeft marketing geen geheimen meer voor je.

De opleiding duurt 4 jaar, mag en kan ik er langer over doen?
De opleiding is zo opgebouwd dat je deze in 4 jaar kunt halen. Als het onverhoopt niet lukt om bij alle lessen aanwezig te zijn of alle modules te behalen dan zoeken we in eerste instantie naar een oplossing op maat. Mogelijk is het nodig om te wachten tot het in te halen deel van de opleiding weer wordt aangeboden. In het algemeen wordt een module 1 of 2 x per jaar aangeboden.

Zijn er tussendoor ook vakanties?
Elk jaar wordt een jaarplanning gemaakt van de lessen. Het kan zijn dat deze botsen met geplande schoolvakanties in jouw regio.

Wat is de totale investering en kan ik ook in gedeelten betalen?
Ja, de opleiding kan in gedeelten worden betaald. Elk jaar ontvangt de student een rekening voor het komende studiejaar. Deze rekening kan met betalingen per maand of kwartaal worden voldaan. Wil je hierover meer informatie, stuur ons dan een mailtje.

Hoeveel tijd ben ik wekelijks kwijt?
Een HBO opleiding in 4 jaar te voltooien vraagt een flinke tijdsinvestering van de student. Een studiejaar staat volgens de SNRO accreditatie voor 60 EC. De Academie voor Kinesiologie houdt rekening met een druk leven van haar studenten met werk en privé. Daarom worden de lessen geconcentreerd op 3 dagen per maand.

Tussen de lessen door kan de student veelal in eigen tijd (soms samen met medestudenten) en vanuit thuis aan de studie werken. Waar mogelijk worden activiteiten of lesmateriaal of overleg online aangeboden.

Oefenen met cliënten is een belangrijk onderdeel van de studie. De meeste oefeningen kunnen in de eigen praktijk worden uitgevoerd.

Tijdens de studie start je je eigen praktijk op. Hier wordt in het tweede studiejaar mee begonnen. Dat geeft de mogelijkheid om studeren en opbouwen van een praktijk te combineren.

Hoe lang duurt het voordat ik mijn investering eruit heb?|
Dit is per persoon verschillend en daarom is er geen eenduidig antwoord op te geven. Een aantal zaken zijn hierop van invloed. Dat zijn de mogelijkheden die er zijn om een belastingvoordeel te krijgen voor de opleiding, de mate waarin je vanaf het tweede jaar je praktijk kunt opbouwen en betaalde cliënten kunt behandelen (het streven is 5 betaalde cliënten per week aan het einde van de studie).

Waar vindt de opleiding plaats? On- of offline?
De opleiding bestaat uit beiden:

Offline: Gnephoek 2B 2401 LP Alphen aan den Rijn

Online: intervisie met medestudenten, Leeromgeving, opdrachten en toetsen

De lesdagen, 3 aaneensluitende dagen per maand vinden plaats op Gnephoek 2B, 2401 LP Alphen aan den Rijn. Ook geplande oefenavonden onder supervisie en aanvullend overleg en mogelijke intervisie of opdrachten zullen op de locatie plaats vinden. Je kunt ook gratis een praktijkruimte op de locatie gebruiken om cliënten te ontvangen tijdens de studie. Examens zullen op locatie worden afgenomen.

Waar mogelijk zullen opdrachten, overleg, intervisie en dergelijke online plaats vinden. Oefenen met de geleerde technieken kan in de eigen praktijk meestal plaats vinden.

Kan ik ook tussentijds instromen?
Dat kan na overleg met de examencommissie, deze bepaalt waar je welke (gedeeltelijke) vrijstelling kan krijgen. Voor sommige modules wordt geen vrijstelling verleend.

Mocht je een MBK diploma hebben dat voldoet aan de laatst gestelde Plato eindtermen, dan krijg je volledige vrijstelling van dit onderdeel van de opleiding.

Hoe wordt er getoetst tijdens de opleiding?
 Er zijn twee soorten toetsen:

Het examen waar het niveau van de student na een lesjaar wordt getoetst en een tussentijdse korte toetsing na afronding van elke module in de vorm van een (praktijk)opdracht of andere toetsvorm. Met deze tussentijdse toetsing kan de student zien of hij de stof voldoende beheerst en hoe hij zich hiermee verder kan ontwikkelen.

Afname en beoordeling van de examens staan onder toezicht van de examencommissie. Deze commissie bestaat uit drie personen waarvan een onafhankelijk lid. Dit lid is op geen enkele wijze verbonden aan de opleiding. Hiermee garandeert de AvK eerlijke examenresultaten.

Aan het einde van de studie vindt een toetsing plaats van de stage en afstuderen. De MBK en de PSBK zijn aparte toetsen waar je een apart certificaat voor krijgt.

Is er persoonlijke begeleiding?
Tijdens de opleiding krijgen alle studenten een mentor-kinesioloog toegewezen die je ondersteunt bij de voortgang van je studie.

Daarnaast heb je een paar keer per jaar een gesprek meteen supervisor van de Academie over je persoonlijke en professionele ontwikkeling

Heb je vragen over de studie, planning of huishoudelijke zaken dan kun je terecht bij opleidingscoördinator, Edwin.

Ga ik ook stage lopen en hoe ziet dat er uit?
Net zoals bij andere HBO opleidingen hoort ook bij de Academie voor Kinesiologie  stage als vast onderdeel van de studie. Bij de AvK is het mogelijk om de stage vanuit de eigen praktijk te doen.

Wordt er ook met mijn praktijk mee gekeken?
Ja zeker, zowel qua marketing als praktijk begeleiden we je.

Tijdens de stage heb je een supervisor die je inhoudelijk begeleidt.

Tevens wordt gekeken naar jouw praktijkvoering.

Is het diploma ook buiten Nederland geldig?
Nee, maar voor Touch for Health, Metaforen, Gems, Stress release krijg je Internationaal erkende certificaten.

Wat houdt studeren bij de Academie in?
Studeren is hard werken en vergt doorzettingsvermogen. Dat kan lastig zijn. De Academie voor Kinesiologie biedt persoonlijke begeleiding en ondersteuning door een mentor en supervisie. Je studeert in kleine groepen van max. 16 personen. Daarmee is er ruimte voor veel persoonlijke aandacht van de docent en heb je veel contact met mede studiegenoten. Er is een kleine groep vaste docenten zodat je snel je docenten zult leren kennen.

Er is rekening gehouden met een druk leven. Daarom zijn de praktijkdag altijd 3 aansluitende dagen in de maand. Daar waar mogelijk proberen wij zoveel mogelijk online te doen.

Je Leert het aller mooiste vak te wereld – kinesioloog zijn! ?

Is de opleiding te combineren met mijn praktijk?
Ja, als je al een praktijk hebt is het alleen maar een groot voordeel.

Ik heb al een paar trainingen gedaan. Krijg ik dan ook vrijstelling?
Je kunt in overleg (gedeeltelijke) vrijstelling aanvragen. Wel is er meestal nog aanvullend praktijkervaring en/of een assessment nodig om aan de criteria van de opleiding te kunnen voldoen. Hiervoor zullen afspraken worden gemaakt. Voor sommige modules wordt geen vrijstelling verleend.

Mocht je een MBK diploma hebben dat voldoet aan de laatst gestelde Plato eindtermen, dan krijg je volledige vrijstelling van dit onderdeel van de opleiding.

Op welke dagen vinden de lesdagen plaats?
Vanaf september 2020 vinden de lesdagen plaats op vrijdag, zaterdag en zondag. Vanaf januari 2021 starten we ook met lesdagen door de week.

Hoe weet ik of de opleiding niet te moeilijk is?
Dit kan per persoon verschillen en is daarom lastig om in het algemeen antwoord op te geven. Een belangrijk startpunt is dat je aan de ingangscriteria voldoet. In het intakegesprek wat vooraf aan de opleiding wordt gehouden zullen we samen bespreken wat de opleiding inhoudt zodat je een goed beeld krijgt van of dit bij je past. Je hoeft pas na het intakegesprek te beslissen of je alsnog kiest om de studie te starten.

Mensen die lang niet gestudeerd hebben, hebben soms even tijd nodig om weer aan een studieritme te wennen. Daar zijn we ons als Academie voor Kinesiologie van bewust. Daarom besteden we extra aandacht aan het begin van de studie aan het begeleiden bij de studie. Aan het einde van elke module ontvang je feedback op de eindopdracht waardoor je regelmatig inzicht krijgt in je sterke punten en wat je nog verder kunt ontwikkelen. Belangrijk is dat je veel plezier hebt in de studie en voldoende mogelijkheden hebt om te oefenen en tijd om te studeren.

De instroom eisen worden getoetst in het intakegesprek en naar aanleiding van het inschrijfformulier. De toelatingseisen zijn gebaseerd op HBO en post HBO toelatingscriteria. De toelatingscriteria zijn de volgende:

HBO denk en werkniveau:

 • Een afgeronde HAVO/MBO 4 opleiding
 • Minimaal 3 jaar werkervaring, bij voorkeur relevante werkervaring in het begeleiden en/of communiceren van anderen
 • Actieve houding en voldoende reflectievermogen
 • Zelfstandig kunnen functioneren en brede professionele ontwikkeling

Komen er nog extra kosten bij?
Het jaarlijkse college geld is inclusief supervisie, studiebegeleiding.

Wat niet is inbegrepen zijn de kosten voor eenmalig inschrijfgeld, boeken, praktijk opbouwen spullen ed.

Informeer bij de belastingdienst welke mogelijkheden er zijn voor aftrek van studiekosten.

Mag ik een herexamen doen?
Ja, herkansing is mogelijk. De jaarlijkse examens kun je een keer gratis herkansen.  Je krijgt na de toetsing feedback op wat goed ging en waar je in de herkansing nog in kunt ontwikkelen voor een voldoende resultaat. De voorwaarden zijn beschreven in het examenreglement. In uitzonderlijke gevallen beslist de examencommissie.

Ja Roos, laten wij samen kennismaken!