De inhoud van de opleiding

Kinesioloog worden aan de hand van de Kinesiologie boom. We beginnen bij de wortels van de boom, gaan voelend door naar de stam. De stam (Touch for Health) is de basis van de kinesiologie. Steeds meer en meer takken (technieken en systemen) gaan we leren. Dit passen we gelijk toe in de praktijk, waarbij we in het tweede jaar een eigen (oefen)praktijk starten.

De lijntjes naar studenten, docenten, supervisor en mentor-kinesioloog zijn kort. Je kunt ook altijd nog terecht bij de opleidingscoördinator met je vragen. Alle blokkades en stress die je tegen komt gaan we natuurlijk gelijk te lijf met kinesiologie. We hebben intervisie, supervisie, begeleiding door de kinesioloog-mentor, oefenavonden en een online leeromgeving.

Jaar 1: Ik als Kinesioloog

Dit jaar staat in het teken van persoonlijke ontwikkeling en je helemaal onderdompelen in het leuke vak Kinesiologie.

Na een Frisse Start maken we natuurlijk gelijk kennis met de Spiertest in Kracht van het Spiertesten gevolgd door Touch for Health 1-4 en metaforen met verdiepingsdagen. Therapeutische vorming loopt als een rode draad door het hele jaar. Modules waarin je alles leert over feedback geven en communicatie en coaching. Je leert jezelf steeds verder ontwikkelen met reflecteren en intervisie.

We hebben een dag Oosters/Westers waarin we een verdieping maken naar het holistisch denken. Bij de module Gems leer je meerdere handmodes en hoe de pauselock werkt. We gaan je leren over Bescherming en Reiniging van je eigen energie zodat je goed voor jezelf kan zorgen én de beste zorg aan jouw cliënten kan gaan geven (Baas in eigen Aura). De laatste kinesiologie module in jaar 1 is Stress Release 1 en 2. Deze titel zegt al genoeg. Toch?

Je wordt persoonlijk begeleid door een mentor-kinesioloog en een supervisor. Daarnaast kom je in een groepje met medestudenten waarmee je nauw gaat samenwerken en leren. De opleiding bestaat uit een groot praktisch deel wat betekent dat je na het eerste weekend direct al zal beginnen met oefenen van sessies. In het behandelen van mensen zal veel tijd gaan zitten. We sluiten het jaar af met een Propedeuse Examen, een portfolio dat je gedurende het jaar hebt opgebouwd en een assessment in de Praktijk.

Jaar 2: Ik en de Ander

We starten hier met een officiële oefenpraktijk. Je leert nog meer nieuwe kinesiologie technieken en we zetten een solide marketing op “Je praktijk in bloei”.

We volgen meerdere kinesiologie modules: Woordblind, Stress Release 3 en 4, Giving your life meaning, Beschermen en Reinigen in de praktijk. De therapeutische vorming loopt weer als een rode draad door alle modules heen. Gespreksvoering, diverse communicatiemodellen, een juridische dag, ethiek, dossiers, anamnese…en meer. Dit jaar start jij met jouw officiële oefenpraktijk en door de modules Je praktijk in bloei (marketing) gaan we zorgen dat jij veel leert over jezelf maar dus ook over de ander, jouw cliënten. In dit jaar zit in de tweede helft de MBK (Medische Basis Kennis). Dit diploma heb je nodig om straks je behandelingen (gedeeltelijk) vergoed te kunnen krijgen bij de zorgverzekeraars. We sluiten het jaar weer af met een praktijkassessment en het opgebouwde portfolio.

Jaar 3: Ik als Therapeut en mijn Praktijk

In dit jaar maken we een professionaliseringsslag zowel als Therapeut en Kinesioloog. Ook nu creëren we meer takken en blaadjes aan de boom.

Kinesiologie: Leefblind 1 en 2, Energiecentra en Chakra’s, Beschermen en Reiningen, Gaia methode en Ik zie, Ik zie… De therapeutische vorming loopt weer als een rode draad door alle modules heen. Ook hier vindt een verdieping plaats en ga je steeds meer methodisch te werk in je gesprekken; gespreksvoering, diverse communicatiemodellen, beginnend onderzoek, doorverwijsbeleid en nog veel meer.

In de Marketing lijn maken we een verdieping. Daarnaast behandel je steeds meer cliënten in jouw praktijk. Dit jaar sluiten we ook af met een praktijkassessment en het opgebouwde portfolio.

Jaar 4: Ik als Kinesioloog, Therapeut en Ondernemer

In het laatste jaar van je studie wordt er stage gelopen en volgt er een afstudeerproces zodat je na het behalen van je diploma een solide basis voor je eigen praktijk hebt.

Zelfs dit jaar leer je nog nieuwe Kinesiologische technieken: Centering en Cawi.

De stage loop je in je eigen praktijk onder begeleiding van een studiebegeleider en een supervisor. Maar je neemt ook een kijkje bij professionele Kinesiologen in hun praktijk. Jij presenteert jouw afstudeeronderzoek en je doet je laatste praktijkassessment.

Na het halen van je diploma zijn er nog veel meer takken aan de Kinesiologie boom te ontdekken bijvoorbeeld Braingym, Leap, Holografic Touch, Sips enz…..

De belangrijkste is misschien wel TW (trainers week) de verdiepende week van Touch for Health. Als je deze hebt gevolgd mag je zelf andere mensen enthousiast maken en Touch for Health cursussen geven.

Gelukkig mag je elk jaar leuke cursussen uitzoeken omdat je je moet blijven bijscholen voor de beroepsvereniging.

Wie ben ik

Mijn naam is Roos.

Met mijn jarenlange ervaring ben ik een expert op het gebied van Kinesiologie. Met hart slaat Kinesiologie. Mijn handen beoefenen Kinesiologie en mijn hoofd is vol Kinesiologie.

Met mijn praktijk in de Roos heb ik al vele duizenden kinderen en volwassen geholpen om lekkerder in hun vel te zitten.

Ik stond aan de basis van Kinesiologie in Nederland. Ik zie in mijn praktijk wat de resultaten zijn van werken met Kinesiologie. De nut en noodzaak van Kinesiologie is de laatste jaren enorm gestegen.

Daarom is het mijn diepste wens om zoveel mogelijk mensen Kinesiologie te leren.

Ik heb om mij heen een team verzameld van enthousiaste, professionele mensen met wie samen dit avontuur ben aangegaan.

Samen hopen wij jou verder te helpen als mens, therapeut en kinesioloog.

Veelgestelde vragen

K
L

Wat is het voordeel van de SNRO geaccrediteerde HBO opleiding versus losse trainingen en cursussen ?

Alleen als je de vierjarige SNRO geaccrediteerde HBO opleiding Kinesiologie hebt voltooid, voldoe je aan alle competenties voor Kinesiologen op HBO niveau.

Doordat wij geaccrediteerd zijn door de SNRO kun je je aanmelden bij een beroepsvereniging als student-lid. Na het behalen van je diploma vergoeden de zorgverzekeraars je consulten (gedeeltelijk).

Met een Academie voor Kinesiologie diploma beschik je naast de Kinesiologische technieken en vaardigheden uit de losse trainingen en cursussen ook over een erkend MKB en PSBK diploma en heb je onder supervisie in je eigen praktijk cliënten kunnen behandelen.

Daarnaast leer je alle skills die je als ondernemer nodig hebt en heeft marketing geen geheimen meer voor je.

K
L

De opleiding duurt 4 jaar, mag en kan ik er langer over doen?

De opleiding is zo opgebouwd dat je deze in 4 jaar kunt halen. Als het onverhoopt niet lukt om bij alle lessen aanwezig te zijn of alle modules te behalen dan zoeken we in eerste instantie naar een oplossing op maat. Mogelijk is het nodig om te wachten tot het in te halen deel van de opleiding weer wordt aangeboden. In het algemeen wordt een module 1 of 2 x per jaar aangeboden.

K
L

Zijn er tussendoor ook vakanties?

Elk jaar wordt een jaarplanning gemaakt van de lessen. Het kan zijn dat deze botsen met geplande schoolvakanties in jouw regio.

K
L

Wat is de totale investering en kan ik ook in gedeelten betalen?

Ja, de opleiding kan in gedeelten worden betaald. Elk jaar ontvangt de student een rekening voor het komende studiejaar. Deze rekening kan met betalingen per maand of kwartaal worden voldaan. Wil je hierover meer informatie, stuur ons dan een mailtje.

K
L

Hoeveel tijd ben ik wekelijks kwijt?

Een HBO opleiding in 4 jaar te voltooien vraagt een flinke tijdsinvestering van de student. Een studiejaar staat volgens de SNRO accreditatie voor 60 EC. De Academie voor Kinesiologie houdt rekening met een druk leven van haar studenten met werk en privé. Daarom worden de lessen geconcentreerd op 3 dagen per maand.

Tussen de lessen door kan de student veelal in eigen tijd (soms samen met medestudenten) en vanuit thuis aan de studie werken. Waar mogelijk worden activiteiten of lesmateriaal of overleg online aangeboden.

Oefenen met cliënten is een belangrijk onderdeel van de studie. De meeste oefeningen kunnen in de eigen praktijk worden uitgevoerd.

Tijdens de studie start je je eigen praktijk op. Hier wordt in het tweede studiejaar mee begonnen. Dat geeft de mogelijkheid om studeren en opbouwen van een praktijk te combineren.

K
L

Hoe lang duurt het voordat ik mijn investering eruit heb?|

Dit is per persoon verschillend en daarom is er geen eenduidig antwoord op te geven. Een aantal zaken zijn hierop van invloed. Dat zijn de mogelijkheden die er zijn om een belastingvoordeel te krijgen voor de opleiding, de mate waarin je vanaf het tweede jaar je praktijk kunt opbouwen en betaalde cliënten kunt behandelen (het streven is 5 betaalde cliënten per week aan het einde van de studie).

K
L

Waar vindt de opleiding plaats? On- of offline?

De opleiding bestaat uit beiden:

Offline: Gnephoek 2B 2401 LP Alphen aan den Rijn

Online: intervisie met medestudenten, Leeromgeving, opdrachten en toetsen

De lesdagen, 3 aaneensluitende dagen per maand vinden plaats op Gnephoek 2B, 2401 LP Alphen aan den Rijn. Ook geplande oefenavonden onder supervisie en aanvullend overleg en mogelijke intervisie of opdrachten zullen op de locatie plaats vinden. Je kunt ook gratis een praktijkruimte op de locatie gebruiken om cliënten te ontvangen tijdens de studie. Examens zullen op locatie worden afgenomen.

Waar mogelijk zullen opdrachten, overleg, intervisie en dergelijke online plaats vinden. Oefenen met de geleerde technieken kan in de eigen praktijk meestal plaats vinden.

K
L

Kan ik ook tussentijds instromen?

Dat kan na overleg met de examencommissie, deze bepaalt waar je welke (gedeeltelijke) vrijstelling kan krijgen. Voor sommige modules wordt geen vrijstelling verleend.

Mocht je een MBK diploma hebben dat voldoet aan de laatst gestelde Plato eindtermen, dan krijg je volledige vrijstelling van dit onderdeel van de opleiding.

K
L

Hoe wordt er getoetst tijdens de opleiding?

Er zijn twee soorten toetsen:

Het examen waar het niveau van de student na een lesjaar wordt getoetst en een tussentijdse korte toetsing na afronding van elke module in de vorm van een (praktijk)opdracht of andere toetsvorm. Met deze tussentijdse toetsing kan de student zien of hij de stof voldoende beheerst en hoe hij zich hiermee verder kan ontwikkelen.

Afname en beoordeling van de examens staan onder toezicht van de examencommissie. Deze commissie bestaat uit drie personen waarvan een onafhankelijk lid. Dit lid is op geen enkele wijze verbonden aan de opleiding. Hiermee garandeert de AvK eerlijke examenresultaten.

Aan het einde van de studie vindt een toetsing plaats van de stage en afstuderen. De MBK en de PSBK zijn aparte toetsen waar je een apart certificaat voor krijgt.

K
L

Is er persoonlijke begeleiding?

Tijdens de opleiding krijgen alle studenten een mentor-kinesioloog toegewezen die je ondersteunt bij de voortgang van je studie.

Daarnaast heb je een paar keer per jaar een gesprek meteen supervisor van de Academie over je persoonlijke en professionele ontwikkeling.

Heb je vragen over de studie, planning of huishoudelijke zaken dan kun je terecht bij opleidingscoördinator, Edwin.

K
L

Ga ik ook stage lopen en hoe ziet dat er uit?

Net zoals bij andere HBO opleidingen hoort ook bij de Academie voor Kinesiologie stage als vast onderdeel van de studie. Bij de AvK is het mogelijk om de stage vanuit de eigen praktijk te doen.

K
L

Wordt er ook met mijn praktijk mee gekeken?

Ja zeker, zowel qua marketing als praktijk begeleiden we je. Tijdens de stage heb je een supervisor die je inhoudelijk begeleidt.

Tevens wordt gekeken naar jouw praktijkvoering.

K
L

Is het diploma ook buiten Nederland geldig?

Nee, maar voor Touch for Health, Metaforen, Gems, Stress release krijg je Internationaal erkende certificaten.

K
L

Wat houdt studeren bij de Academie in?

Studeren is hard werken en vergt doorzettingsvermogen. Dat kan lastig zijn. De Academie voor Kinesiologie biedt persoonlijke begeleiding en ondersteuning door een mentor en supervisie. Je studeert in kleine groepen van max. 16 personen. Daarmee is er ruimte voor veel persoonlijke aandacht van de docent en heb je veel contact met mede studiegenoten. Er is een kleine groep vaste docenten zodat je snel je docenten zult leren kennen.

Er is rekening gehouden met een druk leven. Daarom zijn de praktijkdag altijd 3 aansluitende dagen in de maand. Daar waar mogelijk proberen wij zoveel mogelijk online te doen.

Je Leert het aller mooiste vak te wereld – kinesioloog zijn! ?

K
L

Is de opleiding te combineren met mijn praktijk?

Ja, als je al een praktijk hebt is het alleen maar een groot voordeel.

K
L

Ik heb al een paar trainingen gedaan. Krijg ik dan ook vrijstelling?

Je kunt in overleg (gedeeltelijke) vrijstelling aanvragen. Wel is er meestal nog aanvullend praktijkervaring en/of een assessment nodig om aan de criteria van de opleiding te kunnen voldoen. Hiervoor zullen afspraken worden gemaakt. Voor sommige modules wordt geen vrijstelling verleend.

Mocht je een MBK diploma hebben dat voldoet aan de laatst gestelde Plato eindtermen, dan krijg je volledige vrijstelling van dit onderdeel van de opleiding.

K
L

Op welke dagen vinden de lesdagen plaats?

Vanaf september 2020 vinden de lesdagen plaats op vrijdag, zaterdag en zondag. Vanaf januari 2021 starten we ook met lesdagen door de week.

K
L

Hoe weet ik of de opleiding niet te moeilijk is?

Dit kan per persoon verschillen en is daarom lastig om in het algemeen antwoord op te geven. Een belangrijk startpunt is dat je aan de ingangscriteria voldoet. In het intakegesprek wat vooraf aan de opleiding wordt gehouden zullen we samen bespreken wat de opleiding inhoudt zodat je een goed beeld krijgt van of dit bij je past. Je hoeft pas na het intakegesprek te beslissen of je alsnog kiest om de studie te starten.

Mensen die lang niet gestudeerd hebben, hebben soms even tijd nodig om weer aan een studieritme te wennen. Daar zijn we ons als Academie voor Kinesiologie van bewust. Daarom besteden we extra aandacht aan het begin van de studie aan het begeleiden bij de studie. Aan het einde van elke module ontvang je feedback op de eindopdracht waardoor je regelmatig inzicht krijgt in je sterke punten en wat je nog verder kunt ontwikkelen. Belangrijk is dat je veel plezier hebt in de studie en voldoende mogelijkheden hebt om te oefenen en tijd om te studeren.

De instroom eisen worden getoetst in het intakegesprek en naar aanleiding van het inschrijfformulier. De toelatingseisen zijn gebaseerd op HBO en post HBO toelatingscriteria. De toelatingscriteria zijn de volgende:

HBO denk en werkniveau:

  • Een afgeronde HAVO/MBO 4 opleiding
  • Minimaal 3 jaar werkervaring, bij voorkeur relevante werkervaring in het begeleiden en/of communiceren van anderen
  • Actieve houding en voldoende reflectievermogen
  • Zelfstandig kunnen functioneren en brede professionele ontwikkeling.

K
L

Komen er nog extra kosten bij?

Het jaarlijkse college geld is inclusief supervisie, studiebegeleiding.

Wat niet is inbegrepen zijn de kosten voor eenmalig inschrijfgeld, boeken, praktijk opbouwen spullen ed.

Informeer bij de belastingdienst welke mogelijkheden er zijn voor aftrek van studiekosten.

K
L

Mag ik een herexamen doen?

Ja, herkansing is mogelijk. De jaarlijkse examens kun je een keer gratis herkansen. Je krijgt na de toetsing feedback op wat goed ging en waar je in de herkansing nog in kunt ontwikkelen voor een voldoende resultaat. De voorwaarden zijn beschreven in het examenreglement. In uitzonderlijke gevallen beslist de examencommissie.

Heb je vragen over onze opleidingen of cursussen?

Of wil jij je graag inschrijven? We staan klaar om je te helpen. Neem gerust contact met ons op.

Open chat
Hoi, heb je een vraag, wil je iets delen, een workshop, cursus of opleiding volgen of iets anders? Ik ben één en al oor.

Zonnige dag
Roos