17-07-2024

Help, hoe kom ik uit de dramadriehoek?

De examens zitten er weer op dit jaar. De tafels worden opgeknapt voor de laatste keer van de vakantie.
Jacomine en ik nemen tevreden even pauze voordat we alles doorspreken, uitwerken en beoordelen. Want natuurlijk willen we onze studenten zo snel mogelijk op de hoogte brengen van hun prestaties.

Ik moet zeggen dat ik aan het eind van het jaar altijd denk: “jammer, ik had van tevoren foto’s moeten maken van alle studenten en dan nu weer foto’s om op zoek te gaan naar de verschillen.”

Het is zo goed om te zien hoe mensen die de opleiding doen persoonlijk groeien. Het leuke is dat dat gebeurt op  zoveel verschillende vlakken.
Niet alleen krijgen onze studenten meer energie. Ze leren beter voor zichzelf te zorgen. Hun draagkracht wordt verhoogd en je kunt ze dus letterlijk zien groeien als mens. En dat is niet het enige vla waar ze op groeien. Ze groeien ook als therapeut en als ondernemer.

Kinesiologie is natuurlijk in de aantrekking waarom ze de opleiding beginnen. Ondertussen gebeurt er mega veel met de studenten zelf. Ik weet ook zeker dat hoe meer je je eigen stress en overtuigingen opruimt je beter anderen kan helpen. Hoe sterker jij staat hoe meer andere “even” kunnen leunen.

Een leuke leersprong: uit de dramadriehoek blijven. Dit is iets waar studenten mee stoeien. Als je het leuk vind vertel ik je iets over die driehoek.

De dramadriehoek komt uit de Transactionele Analyse. De driehoek geeft je inzicht over gedrag en communicatie van jezelf en anderen.

 

De driehoek bevat drie rollen: aanklager, redder en slachtoffer. Deze rollen hebben een vaste negatieve uitwerking op elkaar. Dus als je een gesprek voert en het loopt niet lekker ben je waarschijnlijk in de driehoek terecht gekomen.

De Aanklager

De aanklager wijst om zijn eigen zwakte te verbergen, anderen graag op hun zwakke plekken. Door te focussen op wat de ander ‘niet goed’ doet zal zij zich beter voelen. Jij zal je op jouw beurt waarschijnlijk schuldig voelen over je eigen gedrag en neemt zo de rol van slachtoffer aan.

Het Slachtoffer

Het Slachtoffer gedraagt zich hulpeloos, reageert het liefst vanuit onmacht: ‘ze moeten altijd mij hebben’. Doet het Slachtoffer dat zielig genoeg dan voelt de Redder zich aangesproken. Roept hij irritatie op, dan wordt de Aanklager uitgedaagd. Als het Slachtoffer niet gehoord wordt en dus niet als slachtoffer behandeld wordt, zie je vaak dat het Slachtoffer verandert in de Aanklager.

De Redder

De Redder geeft graag veel en vooral ongevraagd hulp. ‘Kom maar, ik doe dat wel even.’ Hij neemt de verantwoordelijkheid van een ander over waardoor hij anderen afhankelijk maakt en zichzelf onmisbaar. Wat je vaak ziet is dat de Redder wèl graag ‘dankjewel’ wil horen voor alles wat hij doet. Hij wil graag de credits hebben. Krijgt hij dit niet is de kans groot dat de redder verandert in ‘slachtoffer’.

Let op: Deze drie rollen zijn niet altijd gekoppeld aan drie personen. Iedereen heeft deze drie rollen in zich en de rollen zijn inwisselbaar. Als het Slachtoffer niet geholpen wordt kan hij bijvoorbeeld veranderen in de Aanklager: ‘ik dacht dat je me een beetje zou helpen maar ik kan het net zo goed zelf doen’. De aanklager kan op zijn beurt veranderen in de Redder of het Slachtoffer als hij merkt dat zijn tactiek niet werkt.

Je denkt misschien: “Help! Hoe kom ik uit die dramadriehoek?”
Bij een ander kun je vaak eerder zien wat er gebeurt dan bij jezelf. Als je midden in je rol zit vergt het zelfreflectie om te zien dat je er middenin zit en oefening om uit de driehoek te komen.

Wanneer je aan de slag wil met de dramadriehoek is de tegenovergestelde Winnaarsdriehoek de oplossing. Deze driehoek geeft je inzicht wat je moet doen om van de ‘verkeerde’ rol naar de rol die helpend is te veranderen.

Van Redder naar Helper

Wanneer je merkt dat je in de Reddersrol terecht bent gekomen is het niet de bedoeling dat je alles gaat oplossen voor de ander. In plaats daarvan word je een Helper en help je de ander inzicht te krijgen in het probleem dat hij of zij heeft en hoe hij of zij dit ZELF zou kunnen oplossen. Je laat de verantwoordelijkheid dus bij de ander.

Van Slachtoffer naar Hulpvrager

Zit je in een situatie waar je je gedraagt als het Slachtoffer? Dan is het de kunst om je niet als slachtoffer te gedragen maar juist of zelf hulpvragen te gaan stellen. Je wordt dus een Hulpvrager in plaats van een slachtoffer. Door dit te doen krijg je inzicht in de situatie en kun je handvatten krijgen van de persoon tegenover je zodat je ZELF gerichte actie kan ondernemen om de doelen te bereiken die je graag zou willen.

Van Aanklager naar Bouwer

En als laatste, als jij merkt dat je in de rol van Aanklager zit, ga dan niet zitten zeiken van een afstandje maar denk mee in hoe je de situatie SAMEN beter kan maken voor iedereen. Wanneer je dit doet verander je van Aanklager in Bouwer.

 

Al met al je zult begrijpen dat dit iets is waar we natuurlijk in de praktijk ook mee stoeien. Het is belangrijk niet in de dramadriehoek terecht te komen, daar heeft (je) client niks aan.
Een van de belangrijkste en mooie dingen van kinesiologie is dat we met de spiertesten luisteren we naar het lijf van de client. We hoeven dus niet te redden of een andere rol aan te nemen. We kijken samen wat de client wil bereiken en wat of hoe hij dat zelf kan gaan doen. We noemen dit het Selfresponsibilty model. 🙂

Heb jij ondertussen zin gekregen om kennis te maken met Spiertesten of wil je meer leren over energieën…….?

We hebben nog leuke cursussen in de zomer! Ben jij nieuwsgierig naar kinesiologie en de Academie voor Kinesiologie?
Het lijkt mij leuk om jou te ontmoeten en je een heleboel te leren.

Wil jij leren spiertesten? Dan is dit het begin: De kracht van het Spiertesten op 24 en 25 augustus.

Wil jij meer energie en minder last van prikkels hebben? Wil je leren om je energie beschermen en reinigen? Kom dan naar Baas in eigen aura! Op 10 en 18 augustus.

Ben je helemaal enthousiast en nieuwsgierig. Wil je meer weten over de opleiding die start in september: mail dan naar roos@academievoorkinesiologie.nl . Dan plannen we snel een kennismaking in.

Fijne zonnige zomer!

Roos

Open chat
Hoi, heb je een vraag, wil je iets delen, een workshop, cursus of opleiding volgen of iets anders? Ik ben één en al oor.

Zonnige dag
Roos