Wat is Kinesiologie?

Leren luisteren naar het lichaam

Kinesiologie is een methode die je helpt om weer in balans te komen. Het woord ‘kinesiologie’ komt van het Griekse ‘kinesis’, dat beweging betekent. Bij kinesiologie draait alles om luisteren naar je lichaam. Met spiertesten wordt duidelijk wat jouw lichaam nodig heeft om beter te functioneren. Het mooie is dat je lichaam zélf aangeeft waar de knelpunten zitten en hoe je ze kunt aanpakken.

Kinesiologie combineert kennis uit de westerse geneeskunde, zoals hoe je lichaam werkt, met oosterse inzichten over energie en meridianen. Het is een zachte, maar effectieve manier om je weer energieker, rustiger en meer in balans te voelen.

Waarom kinesiologie inzetten?

Kinesiologie is een krachtige sleutel bij stress en disbalans. Kinesiologie brengt je uit je hoofd en terug in je lijf, waar de antwoorden vaak al liggen.

Door de verbinding tussen lichaam en geest te herstellen, helpt kinesiologie om blokkades los te laten en balans te vinden. Of het nu gaat om fysieke, emotionele of mentale klachten; kinesiologie is opvallend breed inzetbaar.

Welke klachten kun je behandelen?

  • Chronische vermoeidheid
    Wanneer je altijd moe bent, helpt kinesiologie om de oorzaak te vinden en je energie weer te laten stromen.
  • Spanning en stress
    Kinesiologie brengt je uit je hoofd en vermindert de spanning in je lijf, zodat je rust en balans ervaart.
  • Pijnklachten
    Van hoofdpijn tot rugpijn: je lichaam geeft aan wat vastzit, en kinesiologie helpt dit los te maken.
  • Slaapproblemen
    Als je niet kunt ontspannen of slecht slaapt, zoekt kinesiologie naar de oorzaak en herstelt de natuurlijke balans.
  • Concentratie- en leerproblemen
    Bij een vol hoofd of moeite met focussen helpt kinesiologie je om weer helderheid te vinden.
  • Angst en onzekerheidDoor blokkades los te laten, helpt kinesiologie je steviger in je schoenen te staan en vertrouwen terug te winnen.
  • Spijsverteringsklachten
    Je darmen staan direct in verbinding met je emoties. Kinesiologie helpt stress los te laten die je buikproblemen veroorzaakt.
  • Emotionele blokkades
    Onverwerkte emoties kunnen vastzitten in je lichaam. Met kinesiologie maak je ruimte voor verwerking en herstel.

De impact van stress

Stress is een natuurlijke reactie van je lichaam die je helpt presteren en scherp blijven, zoals bij een belangrijke presentatie of een naderende deadline. Tot een bepaald punt is stress je bondgenoot, maar wanneer het teveel wordt, kan het je lichaam en geest blokkeren.

Je raakt uitgeput, blijft vastzitten in je hoofd of voelt spanning in je lijf. Dit kan leiden tot mentale en fysieke klachten zoals piekeren, vermoeidheid en een gespannen lichaam. Met kinesiologie kun je deze klachten aanpakken door de balans in je lichaam te herstellen en stress effectief te verminderen.

Zorgen voor balans

Om goed met stress om te gaan, is het belangrijk dat je draagkracht (wat je aankan) in balans is met je belasting (de stress die je ervaart). Als de belasting te zwaar wordt en je draagkracht dit niet meer kan opvangen, raak je overbelast en verdwijnt je daadkracht.

Dit kan ervoor zorgen dat zelfs kleine taken te veel lijken. Draagkracht en daadkracht zijn nauw met elkaar verbonden: hoe groter de stress, hoe meer draagkracht je nodig hebt. Kinesiologie helpt bij het verminderen van stress, waardoor zowel je draagkracht als je daadkracht toenemen en je beter in balans blijft.

Waar ontstaan deze klachten?

Klachten kunnen op meerdere vlakken ontstaan:

  • Structuur: Spieren, botten, pezen, banden organen, bloedsomloop, spijsvertering, hersenactiviteit, je DNA – alles wat je lijf vormt.
  • Chemie: Alles wat van buiten naar binnen komt: allergieën, intoleranties, voedsel, lucht, water, straling van de zon en andere bronnen en ook ruzie of lachen.
  • Psyche/Emotie: de binnenkant van je bestaan. Alles wat je denkt en voelt, je karakter en talenten, je intuïtie, je emoties – alles waar je gedrag uit voorkomt.

Samen vormen zij een driehoek. Als er stress op 1 zijde ontstaat, dan is de driehoek niet langer in balans. Soms zijn er meerdere zijden op verschillende vlakken uit balans. Kinesiologie biedt meerdere ingangen bij een klacht. We kijken hiermee op een holistisch wijze naar het probleem.

De spiertest: de basis van kinesiologie

In de kinesiologie is de spiertest dé manier om te luisteren naar je lichaam. Door de spierspanning te testen, worden onbewuste reacties zichtbaar. Zo vertelt je lijf precies waar de stress zit en wat er nodig is om weer in balans te komen.

Dit noemen we bodyfeedback of biofeedback: het lichaam geeft antwoorden die je hoofd nog niet kent. De spiertest is daarmee een krachtig instrument om met kinesiologie blokkades los te maken en je natuurlijke energie weer te laten stromen. En.. door middel van kinesiologie leer je ook zelf te leren luisteren naar signalen van je lijf.

De spiertest helpt ook met het vinden van de juiste oplossing. De blokkades kunnen we opheffen door onder meer het masseren of vasthouden van acupressuurpunten, een kleur, een geluid, een emotie, een steen of een (bloesem)remedie.

Werken met de spiertest

Binnen de kinesiologie zijn er verschillende technieken die werken met spiertesten en er zijn verschillende ingangen om aan een klacht te werken: een beweging, metaforen, kleur, stimuleren drukpunten, strijken van meridianen, bloesemremedies, inzicht in patronen en werken aan overtuigingen. Omdat je met het lichaam communiceert en niet met een hoofd vol overtuigingen kun je tot de kern komen van een probleem. Daarnaast kunnen we de prioriteit van het lichaam testen. Je komt bij de oorzaak in plaats van het symptoom.

De spiertest is een krachtig instrument, maar geen leugendetector. Het vraagt oefening en ervaring om te leren voelen wanneer een spier blokkeert of stress aangeeft. Er zijn verschillende testmethoden, zoals stress-, ja/nee- en indicatorveranderingstesten. Daarbij geldt: niet alles is testbaar. Diagnoses stellen of beslissingen nemen is en blijft je eigen verantwoordelijkheid.

Wat doet een kinesioloog
Tijdens een sessie bepaal je eerst samen het doel waaraan je gaat werken. Daarna test de kinesioloog hoe je spieren reageren op lichte druk. Het geeft inzicht in de onbalans. Vervolgens worden correctietechnieken toegepast, zoals zachte aanraking, bewegingen of ademhalingsoefeningen, zodat je energie weer goed gaat stromen.

Kinesiologie zet zelfhelend vermogen aan

Door stress op te ruimen kan het lijf een nieuwe balans vinden waardoor het zelfhelend vermogen ruimte krijgt. In plaats van energie in de stress of het probleem te stoppen, komt er energie vrij voor nieuwe en andere keuzes en kan het zelfhelend vermogen zijn werk doen.
Open chat
Hoi, heb je een vraag, wil je iets delen, een workshop, cursus of opleiding volgen of iets anders? Ik ben één en al oor.

Zonnige dag
Roos